Verborgen Vesting

Hof van Asselbergs 39a
verzamelen in Wassenaarstraat 61

De Verborgen Vesting is alleen via een trap toegankelijk en daardoor helaas niet goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.

In 2017 stuitte men bij de bouw van Hof van Asselbergs op deze unieke ondergrondse archeologische vondst. Onder de nieuwbouwwoningen van het wooncomplex Hof van Asselbergs blijken restanten van de versterkte verdedigingswerken van Bergen op Zoom bewaard gebleven. De vesting Bergen op Zoom was een ontwerp van vestingbouwkundige Menno van Coehoorn. Deze ondergronds te bezichtigen delen roepen een verhaal op van galerijen, gangen en mijnkamers. Lopend en trap-afdalend door de vestingkelder vertellen onder andere drie grote bioscoopschermen het indrukwekkende en soms hartverscheurende verhaal. De Verborgen Vesting: onvindbaar en het geeft pas zijn publiek geheim prijs als je er bent geweest.

Diverse overleggen met Stadlander (eigenaar van Hof van Asselbergs), de Nederlandse Bouwunie en de gemeente Bergen op Zoom maakten dat uiteindelijk de vestingkelder onderdeel is van het nieuwbouwproject dat in 2019 werd opgeleverd. Het voor Bergen op Zoom unieke vestingrelict uit een bouwperiode van begin 1700 laat bijzondere details zien zoals de traptoren, een ondergronds gangenstelsel en een fougasse (kruitmijn).

De verborgen vesting is dus niet langer verborgen. De bezoeker wordt mee teruggenomen naar het verleden. Wat is een vesting en waarom was Bergen op Zoom zo’n roemruchte vesting die bijna onneembaar was? Wat gebeurt er binnen een vesting en waarom ging het mis in 1747?

De verborgen vesting is bedacht en ontworpen en uitgevoerd en mede mogelijk gemaakt door vele partijen waaronder Studio Marco Vermeulen, Stadsgidsen Bergen op ZooM, NBU, Provincie Noord-Brabant (ZWL), Prins Bernard Cultuurfonds, Cultuurfonds en de gemeente Bergen op Zoom

Op zaterdag 9 september en zondag 10 september verzorgt archeologiestichting In den Scherminckel regelmatig archeologietours met bezoek aan de Verborgen Vesting. Ook deze archeologietours zijn alleen tijdens de OpenMonumentendagen gratis. De tours starten op zaterdag vanaf 10.00 uur en op zondag vanaf 12.00 uur in het Archeologisch Depôt aan de Wassenaarstraat 61. Vooraf aanmelden is noodzakelijk, voor de tijden  www.scherminckel.nl/open-monumentendagen-2023,  aanmelden via email scherminckel@home.nl

Vanwege trappen en niveauverschillen dient u voor het bezoek wel goed ter been te zijn
U dient zich te verzamelen in het Archeologisch Depôt aan de Wassenaarstraat 61.

 

Activiteiten

Filter op:

Er zijn geen activiteiten gevonden