Synagoge

Koevoetstraat 39

Voormalig Joods gebedshuis met authentieke badinrichting.

Op 16 augustus 1833 werd het gebouw als synagoge ingewijd. De synagoge werd opgetrokken in neoclassicistische stijl. Deze stijl wordt gekenmerkt door soberheid en strakke vormen. De spreuk op de daklijst ‘Door Milddadigheid van den beste Koning 5593’ verwijst naar de gift van koning Willem I.
De Synagoge is gesticht in 1832 door de ‘Hoogduitsche Israëlitische gemeente’ in Bergen op Zoom, met subsidie van Koning Willem I en met giften van particulieren. In 1868 werd aan de achterzijde een schoollokaal aangebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw door de bezetter geconfisqueerd en aan een particulier verkocht. Deze gebruikte het als opslagplaats voor aardappelen. In 1975 is de restauratie van de voormalige synagoge voltooid. Het gebouw is toen aan de noordzijde vrij gelegd. Sindsdien wordt het gebruikt voor bij het karakter van een voormalig bedehuis passende doeleinden. Bezienswaardig is de badinrichting in de kelderverdieping die herinnert aan de rituele reinigingsplechtigheden. Op de kroonlijst van de synagoge is een deel van het gedicht van Benno Barnard aangebracht, dat hij schreef voor het comité Stenen Strofen.

In de periode mei t/m oktober is de Synagoge van dinsdag t/m zondag opengesteld voor bezichtiging.

Tijdens Open Monumentendagen is de Synagoge gratis te bezichtigen op zaterdag tussen 10 en 17 uur en op zondag van 12 – 17 uur.

 

Activiteiten

Filter op:

Er zijn geen activiteiten gevonden