Sint Gertrudiskerk

Grote Markt 10
Bergen op Zoom

www.sbm-boz.nl

Een kerk met een veelbewogen geschiedenis. Het was oorspronkelijk een vrij eenvoudige kerk, die tot het einde van de vijftiende eeuw geregeld is uitgebreid en verfraaid. In 1489 kreeg Anthonis Keldermans opdracht een nieuw kerkgebouw te ontwerpen. Een bewijs van de economische welvaart van de stad en het optimisme van die tijd. Hoe het ontwerp van de nieuwe kerk eruit heeft gezien is niet meer na te gaan. Vermoedelijk was het de bedoeling een geheel nieuwe kerk te bouwen. Pas in 1504 is men begonnen met het realiseren van de plannen, daartoe diende de straalkapellen van de kooromgang afgebroken te worden, waarna een nieuw dwarsschip met koor werd aangebouwd.

Door de economische neergang van de stad kon men dit echter niet meer opbrengen. Deze nam dermate vormen aan, dat men in 1539 genoodzaakt was een nieuw, goedkoper, plan aan te nemen. Ook dat heeft niet mogen helpen, want omstreeks 1545 heeft men het dak op de nieuwe dwarsschip en koor gezet en afgezien van de verdere uitvoering van de oorspronkelijke plannen. De kerk is tot 1747 in deze vorm in gebruik geweest. Tijdens de val van de vesting werd hij grotendeels verwoest. De brand van 1972 was een enorme klap, maar desondanks werd de restauratie in 1986 voltooid. De kerk kwam toen weer voor de rooms-katholieke eredienst ter beschikking.

In de periode mei t/m oktober is de Sint Gertrudiskerk van dinsdag t/m zondag opengesteld voor bezichtiging. Ook is de toren van de kerk, in de volksmond ‘de Peperbus’ te beklimmen. Vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht over Bergen op Zoom en omgeving.

Activiteiten

Filter op: