Sint Gertrudiskerk

Grote Markt 10
Bergen op Zoom

Een kerk met een veelbewogen geschiedenis. Het was oorspronkelijk een vrij eenvoudige kerk, die tot het einde van de vijftiende eeuw geregeld is uitgebreid en verfraaid. In 1489 kreeg Anthonis Keldermans opdracht een nieuw kerkgebouw te ontwerpen. Een bewijs van de economische welvaart van de stad en het optimisme van die tijd. Hoe het ontwerp van de nieuwe kerk eruit heeft gezien is niet meer na te gaan. Vermoedelijk was het de bedoeling een geheel nieuwe kerk te bouwen. Pas in 1504 is men begonnen met het realiseren van de plannen, daartoe diende de straalkapellen van de kooromgang afgebroken te worden, waarna een nieuw dwarsschip met koor werd aangebouwd.

Door de economische neergang van de stad kon men dit echter niet meer opbrengen. Deze nam dermate vormen aan, dat men in 1539 genoodzaakt was een nieuw, goedkoper, plan aan te nemen. Ook dat heeft niet mogen helpen, want omstreeks 1545 heeft men het dak op de nieuwe dwarsschip en koor gezet en afgezien van de verdere uitvoering van de oorspronkelijke plannen. De kerk is tot 1747 in deze vorm in gebruik geweest. Tijdens de val van de vesting werd hij grotendeels verwoest. De brand van 1972 was een enorme klap, maar desondanks werd de restauratie in 1986 voltooid. De kerk kwam toen weer voor de rooms-katholieke eredienst ter beschikking.

Tijdens Open Monumentendagen is de Sint Gertrudiskerk gratis te bezichtigen op zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur.

website stadsgidsen gertrudiskerk

 

Op zaterdag van 10-17 uur en op zondag van 12-17 uur is er een boekenmarkt georganiseerd door en ten bate van Hortus Musicus Religiosus

 

Op zaterdag 9 september is het ook Nationale Orgeldag en worden de orgels in de Sint Gertrudiskerk regelmatig bespeeld.  Ook op zondag 10 september. Beide dagen mogen ook bezoekers een poging wagen op het orgel. Vooral voor kinderen is een bijzondere belevenis. In de Gertrudiskerk staan vijf orgels, waaronder het Ibachorgel uit 1864 en het Delhaye-orgel uit 1730. Zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur en zondag van 13.00 tot 16.30 uur.