Sint-Catharinakapel

Sint-Catharinaplein 25
Bergen op Zoom

 

Ingang: Klaverstraat bij ijzeren hek

Tijdens Open Monumentendag alleen geopend op zaterdag van 11:00 – 17:00 uur.

De Sint Catharinakapel was tot 1 december 2014 onderdeel van Huize Catharina aan het Sint Catharinaplein oftewel de Vismarkt.
Huize Catharina was een verzorgingshuis vallend onder de Stichting TanteLouise. Van oorsprong was Huize Catharina het moederhuis van de congregatie zusters Franciscanessen en de kapel speelde een centrale rol in het religieuze leven van de zusters.
In december 2014 zijn de zusters en bewoners van Huize Catharina verhuisd naar het Nieuwe ABG aan de Van Dedemstraat.
In de Sint Catharinakapel is iedere zondag om 9.30 uur een viering, afwisselend een Eucharistieviering of een Woord- en Communieviering.

De Sint Catharinakapel is een rijksmonument en staat op een historische locatie, waar door de eeuwen heen kapellen en kloosters hebben gestaan. De kapel is in 1894-1895 gebouwd in opdracht van de sinds 1855 zo genoemde Vereeniging Van Vrouwen onder de zinspreuk: ‘Toevlucht in lijden’, bekend onder de naam van Congregatie Zusters Franciscanessen. De congregatie bestaat vanaf 1838 en is haar activiteiten in de zieken- en ouderenzorg op die locatie begonnen. De kapel werd in neogotische stijl ontworpen door C.P. van Genk. De eenbeukige kapel heeft een kruisvormige plattegrond, een dakruiter en driezijdig gesloten absis. In 1933 is de kapel met 2 traveeën uitgebreid tot 6 traveeën, ontworpen door architect gebroeders Oomen. In 2012 – 2013 is de kapel grootschalig gerestaureerd. Zeer bijzonder zijn de kruiswegstaties, de glas in loodramen en de houten beelden. De Sint Catharinakapel is de laatste kloosterkapel in Bergen op Zoom.

De kapel is opengesteld op zaterdag 9 september van 11 tot 17.00 uur.

In de kapel is ook de expositie “De laatste kloosterkapel” te zien. De tentoonstelling geeft een beeld van de geschiedenis van de Congregatie “toevlucht in lijden” zusters Franciscanessen, en het leven van een zuster. De tentoonstelling geeft daarnaast informatie over de St. Catharinakapel, de enige overgebleven kloosterkapel in Bergen op Zoom, haar historische locatie en de grootschalige restauratie van 2012 – 2013. Deze expositie werd in 2018 bekroond met de Erfgoedprijs van de gemeente Bergen op Zoom.

Ingang: poort in de Klaverstraat.

Activiteiten

Filter op:

Er zijn geen activiteiten gevonden