Oude Stadhuis

Grote Markt 1
Bergen op Zoom

www.sbm-boz.nl

Het stadhuis is een samenvoeging van drie eerst afzonderlijke panden, te weten: het pand ‘de Olifant’, het pand ‘Scepenenhuys’ en het pand ‘Leeuwenborch’. In 1611 werden de drie panden aan het oog onttrokken door een fraaie nieuwe gevel van Gobertangesteen. Het gegeven dat de toegangsdeur niet in het midden van de voorgevel staat herinnert eraan dat dit stadhuis uit drie verschillende panden is samengesteld.

Het interieur van het stadhuis is zeker een bezoek waard. In de topgevel is de spreuk ‘Mille Periculis Supersum’ aangebracht (Duizend gevaren kom ik te boven), deze herinnert aan de rol van de stad in de Tachtigjarige Oorlog.

Het stadhuis wordt nu gebruikt voor raads- en commissievergaderingen, congressen en er wordt natuurlijk ook nog steeds getrouwd. In de periode mei t/m oktober is het stadhuis van dinsdag t/m zondag opengesteld voor bezichtiging.

Tijdens Open Monumentendagen is het Oude Stadhuis gratis te bezichtigen op zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.

 

Activiteiten

Filter op:

Er zijn geen activiteiten gevonden