Markiezenhof

Steenbergsestraat 8
Bergen op Zoom

0164-277077
www.markiezenhof.nl

Dé parel van Bergen op Zoom is het Markiezenhof, het oudste en tevens grootste stadspaleis van Nederland. Hier woonden de rijke heren en markiezen en nu is hier een museum met een schitterende Hofzaal, waar regelmatig optredens en feesten zijn.

Dwaal door het uitgestrekte complex met zijn vele zalen, kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen. Duik in de roerige geschiedenis van de markiezenstad en proef de elegante levenswijze van de vroegere bewoners. De vaste collectie bestaat uit schilderijen, meubilair en sier- en gebruiksvoorwerpen uit de 15e tot en met de 18e eeuw. Zo is er een bijzondere maquette van Bergen op Zoom die de situatie toont rond 1747, vóór de belegering en inname door de Fransen. Een andere maquette laat de stad zien zoals hij er in het jaar 1890 uitzag op het snijvlak van het industriële tijdperk.

In het Markiezenhof vind je naast de vaste tentoonstelling steeds wisselende exposities en het enige kermismuseum van de Benelux. Voor kinderen zijn er speciale speurtochten en in augustus zijn er roofvogels zoals de markiezen die ook hadden. In het onlangs opnieuw ingerichte Museumcafé is de fototentoonstelling van boswachter/natuurfotograaf Erik de Jonge.