Gallery Lukisan Moeregrebstraat 72

Moeregrebstraat 72
Bergen op Zoom

Het pand aan de Moeregrebstraat 72 bestaat uit 2 aaneengesloten delen. Het voorste deel is een woonhuis “Het Schild van Frankrijk” dat uit 1520 stamt met erachter een aangebouwde kerk uit 1876. Het achterste gedeelte is een gemeentelijk monument, met als oorspronkelijke functie een kerk. Het woonhuis is een rijksmonument, dat onder andere diende als huisvesting van de geestelijke van de achtergelegen kerk.

Nadat in de 15e eeuw op dit perceel een pottenbakkerij gevestigd was, hebben zich hier vervolgens de Lombarden, Henri de la Tremoille (een zoon van Maria Tour de la Auvergne ) en het Gilde van de Poorterij gehuisvest. Tussen 1795 en 1876 was hier een Spin- en Breischool van de maatschappij tot Nut van het Algemeen.

In 1876 koopt de Christelijke vereniging Nehemia het pand, sloopt het achterste gedeelte en bouwt dit kerkgebouw voor de Gereformeerde Gemeente. Zij heeft het in gebruik tot 1929. Daarna wordt het pand in gebruik genomen door het Leger des Heils tot 1956. Het echtpaar Weijts verwerft het pand in 1976 het pand, restaureert het woonhuis in 1992 en het kerkgebouw in 2009.

Tijdens Open Monumentendag is alleen de voormalige kerk te bezichtigen.

De huidige eigenaren, Sander Salim en Roel van Veggel, hebben de schoonheid van het interieur van de kerk verder verbeterd door het gebouw om te bouwen tot een kunstgalerie in 2020. Ook is de grote kelder onder de kerk opgeknapt en toegankelijk gemaakt.

De kerk (huidige functie: kunstgalerie)

GALLERY LUKISAN is gevestigd in de voormalige protestantse kerk achter een meer dan 350 jaar ouder huis dat bekend staat als “Het Wapen van Frankrijk”. Dit voormalige kerkgebouw is een gemeentelijk monument.

Gallery Lukisan is een kunstgalerie en biedt wisselende tentoonstellingen aan voor hedendaagse kunst uit Indonesië/Zuidoost-Azië, afgewisseld met kunst van de Nederlandse kunstenaars. Tijdens de Open Monumentendagen zal de galerie nog bezig zijn met de voorbereiding van de tentoonstelling “Veranderen Vormen” met werken van Erwin van Duijnhoven en Raymond Boekelder.

Erwin van Duijnhoven (1967) studeerde aan de Vrije Academie in Den Haag en de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam. Hij zoekt het liefst naar de scheidslijn van het ongemak en het comfortabele zowel in compositie, kleurgebruik, verftoets als eventuele thema. Het schilderen gebeurt veelal als spontane actie, die gepaard gaat met emotionele ontlading.

Raymond Boekelder (1962) studeerde aan de kunstacademie AKI in Enschede en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Boekelder heeft inmiddels een oeuvre opgebouwd van realistische verstilde kunst waar vorm en inhoud dichtbij elkaar liggen. Hij zoekt voortdurend naar inzichten tussen de kunstmatige werelden van object en mens. Zijn tekeningen met mens als object, diens vereenvoudigde lichaamsdelen en verbonden lijnen zijn onderdeel van een eigen beeldtaal.

Openingtijden Open Monumentendagen: De kerk/galerie is op beide dagen open van 11.00 tot 17.00 uur

Website: lukisan.art
LinkedIn: Gallery Lukisan
Instagram: galerielukisan

 

Activiteiten

Filter op:

Er zijn geen activiteiten gevonden