Fort de Roovere

Fort de Roovere
Halsteren

 

Fort de Roovere is gebouwd in 1628 en sinds 1975 een Rijksmonument. De aarden wallen en grachten van dit fort zijn nog duidelijk herkenbaar. Ten oosten van het fort bevinden zich restanten van Franse loopgraven. Fort de Roovere is onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie; de oudste waterlinie van Nederland.

Vanaf 1628 heeft deze waterlinie weerstand geboden aan meerdere Europese legers. De forten Moermont, Pinssen, de Roovere, Henricus, Halsters Laag, de Liniewal en het Ravelijn maakten onderdeel uit van de verdedigingslinie. De West-Brabantse Waterlinie strekte zich uit van de vesting Bergen op Zoom tot Steenbergen.

De laatste jaren is de waterlinie in ere hersteld. Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven is na afloop een kijkje komen nemen. Zo bezocht hij onder andere de loopgraaf bij Halsters Laag. Dit is één van de vele ontwikkelingen aan de West-Brabantse Waterlinie. Ook lopen er wandelroutes, fietsroutes en een mountainbikeroute door het gebied.

Van de vele verdedigingslinies die in Nederland gebouwd zijn, heeft alleen de Waterlinie van Bergen op Zoom naar Steenbergen zijn grote waarde bewezen. Hier is ook, in een Europees conflict, daadwerkelijk slag geleverd. Dit fort is volledig in oorsponkelijke staat hersteld. Verrassend is de “Mozesbrug” in een der grachten en de architectuur van de Pompeustoren van waaruit u een fraai overzicht van deze omgeving krijgt.

In onze wandeling worden de geheimen van dit verdedigingswerk onthult. Onze gidsen zullen gedurende de wandeling U hierover alle details kunnen vertellen en verbaasd zult U zich afvragen waarom deze verhalen nooit in een Nederlands geschiedenisboek vermeld zijn. Voor deze wandeling, die ca. een uur duurt, moet U wel goed ter been zijn en vooral voldoende gekleed. Dus armen en benen bedekt en stevig schoeisel.

Op zaterdag 9 september is er mogelijkheid tot rondleiding door een gids

Op zondag 10 september geeft Borgerij Opden Zoom demonstraties, in samenwerking met manege De Paardenhoeve.

IN VERBAND MET DE TE VERWACHTEN HOGE TEMPERATUREN EEN AFGESLANKT PROGRAMMA !!

Op zondag  is er geen  rondleiding door een gids.

https://borgerij.nl/                                  https://manegedepaardenhoeve.nl/

locatie hoek Schansbaan / Ligneweg Halsteren www.westbrabantsewaterlinie.nl

Activiteiten

Filter op: