De Maagd

Theater De Maagd
Grote Markt
Bergen op Zoom

Aan de westzijde van de Grote Markt staat theater De Maagd, ondergebracht in een voormalige rooms-katholieke kerk, voormalige parochiekerk van de H. Maagd Maria ten Hemelopneming. De kerk is gebouwd in de jaren 1825-1829 naar een neo-classicistisch ontwerp van de Antwerpse architect J.E. Franssen. De plannen tot verbouwing van de kerk tot theater zijn gemaakt door architect Onno Greiner. Hij heeft met behoud van het grootste deel van de kerk een zeer intiem theater ontworpen, voorzien van alle moderne snufjes en met meer dan 600 zitplaatsen. Hier komen jaarlijks ruim 100 professionele theatervoorstellingen aangevuld met cultuur uit de regio en diverse events van organisaties die de locatie huren. Het monumentale gebouw bestaat uit diverse zalen en foyers, waar overal de oude elementen harmonieus vermengd zijn met nieuwe aanpassingen. Het theater is in 1990 door Prinses Margriet geopend.

Het orgel is gemaakt in 1864, het hoogaltaar in 1861 naar ontwerp van Cels te Brussel, uitgevoerd door C.J. Rogier met snijwerk van Peeters-Dievoort te Turnhout en een eveneens uit Antwerpen afkomstige eiken biechtstoel zijn i.v.m. met bovengenoemde gebruikswijziging overgebracht naar de Grote Kerk (Gertrudiskerk) aan de overzijde van de Grote Markt. De stoffelijke overschotten der Heren van Bergen die in de 19e eeuw hier waren herbegraven zijn in 1987 eveneens overgebracht en herbegraven in de Grote Kerk.

Neem een kijkje in ons unieke theater waarin de kerkornamenten overal nog zichtbaar zijn.

Je bent van harte welkom op zaterdag 9 september vanaf 10 uur tot 17.00 uur.  Vanaf 13.00 uur is de grote zaal niet meer toegankelijk i.v.m. opbouw van de avondvoorstelling.

Op zondag 10 september van 12:00 – 17:00 uur.

Gidsen zijn aanwezig om informatie geven. Geniet van een kopje koffie of thee in de foyer waar de zon door de metershoge glas-in-lood ramen schijnt.

Op zaterdagmiddag treden diverse zangkoren op, van 13,30 uur tot 15.30 uur.

www.demaagd.nl

Activiteiten

Filter op: