Blauwehandstraat 32

Blauwehandstraat 32
Bergen op Zoom

In de Blauwehandstraat waren in de 14e en 15e eeuw de ververs van wol en linnen gevestigd.

Zij gebruikten plantaardige kleurstoffen. Meekrap voor rood. Wouw voor geel. Wede voor blauw.

Door het verfproces zette de kleur blauw zich ook op de handen (en armen) van de ververs vast.

Toen in 1515 een brouwerij in het pand werd gevestigd, noemde deze zich Blauw Hand. De straat ontleent zijn naam aan dit pand.

De Markies van Bergen op Zoom is eigenaar van het pand en de brouwerij geweest tot zijn bezittingen in beslag werden genomen door Philips II, omdat de markies de kant van de Opstand (Willem van Oranje) had gekozen.

De brouwerij is blijven bestaan tot ongeveer 1860 toen pils de biermarkt verdrong. Daarna zijn de brouwerijgebouwen, die langs de Kleine Kerstraat lagen, vervangen door arbeiderswoninkjes.

De woning werd in 1906 weeshuis van de Nederlands Hervormde gemeente. Nadien is het enige tijd verhuurd en in 1967 is het verkocht en is er een administratiekantoor gevestigd geweest en vervolgens het cafe de Blauwe Hand. Sinds 2004 is het gerestaureerd en verbouwd tot 3 appartementen.

Het drielaagse pand met roodgeverfde lijstgevel en kroonlijst op klossen, heeft een markante hardstenen deuromlijsting met in het bovenlicht de blauwe hand. In de zijgevel zijn 15e eeuwse speksteenlagen zichtbaar.

 

Dit monument is te bezichtigen op zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur en zondag 15 september van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Activiteiten

Filter op:

Er zijn geen activiteiten gevonden