‘Historische Kroegentocht’ & Tentoonstelling Bergse horeca attributen

Den Enghel | Za 13:00 - 17:00 uur | Zo 13:00 - 17:00 uur

Bij het landelijk thema ‘Plekken van Plezier’ komt als eerste op: de ouderwetse ‘kroeg’.
Wie heeft hier niet zijn of haar eerste liefde ontmoet of gefeest. Wie kwam er niet wekelijks voor zijn of haar vereniging. En (vooral in Bergen op Zoom), wie heeft hier niet zich onder laten dompelen in de Vastenavondleut. Kortom, voor velen behoort het café tot de ultieme Plekken van Plezier!
Het mooie, gezellige Bergen op Zoom heeft al sinds mensenheugenis genoeg horecagelegenheden, met name in het centrum. Maar wat is er eigenlijk nog bekend over de verdwenen cafés van weleer? Waar misschien je vader of opa zijn vertier zocht? Bestaan die cafés nog? Of wat is er mee gebeurd?

Tijdens een ‘Historische Kroegentocht’ langs vervlogen uitgaansgebieden in de stad, zal ik het nodige hierover uit de doeken doen. Met een mix van feiten en anekdotes vertel ik je in anderhalf uur de opkomst en neergang van menige kroeg. Bijzondere uitbaters komen aan bod, evenals beruchte klanten. Feiten als waar ooit de hoogste omzet aan bier van heel Nederland werd gehaald komen tevoorschijn. En in welke straat de meeste horecazaken gevestigd waren en waarom juist daar. Wil je weten waar de beroemde Bergse LeutNeut bon geboren is en wie daar voor verantwoordelijk waren? Of welk café een jarenlange strijd had met het politiebureau aan de overkant? Of dan toch welke cafés er een geschiedenis hebben van meer dan honderd jaar?
Of ben je misschien gewoon nieuwsgierig wat er nog over of te zien is van die historie van weleer? Tijdens Kunsten in de Monumenten van 2019 heb je DE kans eindelijk antwoord te krijgen op al deze vragen en meer!

De wandeling zal wellicht voor velen een ware ‘trip to memory lane’ worden, want wie heeft er geen herinneringen aan cafés en kroegen?
DUS GA MEE OP ONTDEKKINGSTOCHT DOOR DE BINNENSTAD VAN BERGEN OP ZOOM EN MELD JE AAN VOOR EEN VAN DE TOCHTEN!

Startplaats van de wandelingen is op de Grote Markt tussen de terrassen van De teerkamer en Grieks Restaurant Delphi.

Tijdstippen; zaterdag om 13.00 en 15.00 uur en zondag om 14.00 uur. (let wel, er kunnen maximaal zo’n 25 tot 30 personen mee).

 

Naast deze wandelingen is er tevens een tentoonstelling van Bergse horeca attributen in De Spiegelzaal van Den Enghel aan de Grote Markt 19, waar unieke materialen uit Bergse cafés, bars en hotels te zien zijn van de afgelopen 75 jaar en meer; een verzameling van luciferdoosjes, kop en schotels en stickers, via tientallen oude foto’s, brieven en aankoopaktes naar oorkondes, uithangborden en nog veel meer. Dus wil je nog meer Bergse caféhistorie opsnuiven neem dan zeker een kijkje. Ook hier wellicht weer een trip door je geheugen.

Henk Franken
Ga naar de website