Pop-Up Museum in Anno1952 (vm V&D)

Anno1952 vm V&D | Za 10:00 - 17:00 uur | Zo 12:00 - 17:00 uur

Het monumentale gebouw van Anno 52 in Bergen op Zoom, in de volksmond beter bekend als ‘de oude V&D’, wordt van 31 augustus t/m 10 september een PopUpMuseum. Kunstenaars Olexandr Pinchuk en Annemarieke van Peppen nemen je mee in een audiovisuele beleving waarbij mensen geslaagd zijn om over diens mentale grenzen heen te stappen.
 
Door erfgoedfestival PopMonument is het momentele kunstenaarsduo in het kader van het thema Kloecke Vrouwen uitgedaagd om een zoektocht aan te gaan met de vraag: ‘wat maakt een vrouw sterk in deze tijd?’ Zij denken dat in het huidige tijdsbeeld de definitie van een sterke vrouw verwarrend en tegenstrijdig is.  Sociale druk, maatschappelijke verwachtingen en culturele achtergrond maak het wellicht voor iedere vrouw een persoonlijke zoektocht.
Met Soft Empowerment zijn zij niet op zoek gegaan naar die ene sterke vrouw, maar hebben zij onderzocht welke belemmeringen vrouwen ervaren om zich sterk te voelen.  Al snel zijn ze erachter gekomen dat je om sterk te willen – of moeten – zijn, je moet stoppen met spelen met de buitenwereld. En in de basis spelen met jezelf. Neem jezelf waar. Hoor jezelf. Blijf dichtbij jezelf. Speel geen spelletjes waarin je jezelf verliest.
Bovendien zijn zij tot de conclusie gekomen dat de kunst om je sterk te kunnen voelen zich niet beperkt tot gender. Door middel van het uitsluiten van geslacht, zou het kunnen zijn dat het heilig huisje van de vrouw als zwak geslacht een licht schopje heeft gekregen en dat zij de sleutel in het slot hebben omgedraaid om de deur te openen naar de sterke mens.
Is een vrouw van het zwakke geslacht?
Wat maakt een mens sterk?
Wie bepaalt of je sterk bent?
Kun je een sterk mens typeren?
Wat is een sterk mens?
Durf jij te luisteren naar jouw eigen stem?
Dompel je onder in vrije, expressieve en veelal positieve beelden van een zeer divers scala aan mensen die uit hun comfortzone zijn gestapt. Laat je meevoeren door de installatie.
Van 31 augustus t/m 10 september 2023 is de tijdelijke expositie Soft Empowerment in het PopUpMuseum Pinchuck & Van Peppen te beleven en bewonderen op de begane grond van Anno 52 (Oude V&D), Stationsstraat 1, Bergen op Zoom.
Tijdens PopMonument op 9 september tussen 19.00 en 23.00 uur.
Voor alle informatie bezoek je www.annemariekevanpeppen.nl/events