Rondleiding Hof van Asselbergs

Hof van Asselbergs | Za - uur

De verborgen vesting niet langer verborgen
De bezoeker wordt mee teruggenomen naar het verleden. Wat is een vesting en waarom was Bergen op Zoom zo’n roemruchte vesting die bijna onneembaar was? Wat gebeurt er binnen een vesting en waarom ging het mis in 1747?

Onder de nieuwbouw percelen van het huizencomplex Hof van Asselbergs zijn enkele restanten van de versterkte verdedigingswerken van Bergen op Zoom naar ontwerp van vestingbouwkundige Menno van Coehoorn toegankelijk gebleven. Deze ondergronds te bezichtigen delen roepen een verhaal op van galerijen, gangen en mijnkamers. Lopend en trap-afdalend door de vestingkelder vertellen onder andere drie grote bioscoopschermen het indrukwekkende en soms hartverscheurende verhaal. De Verborgen Vesting: onvindbaar en het geeft pas zijn publiek geheim prijs als je er bent geweest.

In 2017 stuitte men bij de bouw van Hof van Asselbergs op deze unieke ondergrondse archeologische vondst. Diverse overleggen met Stadlander (eigenaar van Hof van Asselbergs), de Nederlandse Bouwunie en de gemeente Bergen op Zoom maakten dat uiteindelijk de vestingkelder onderdeel is van een nieuwbouwproject dat in 2019 werd opgeleverd. Het voor Bergen op Zoom unieke vestingrelict uit een bouwperiode van begin 1700 laat bijzondere details zien zoals de traptoren, een ondergronds gangenstels en een fougasse (kruitbunker).

De verborgen vesting is bedacht en ontworpen en uitgevoerd en mede mogelijk gemaakt door vele partijen waaronder Studio Marco Vermeulen, Stadsgidsen Bergen op ZooM, NBU, Provincie Noord-Brabant (ZWL), Prins Bernard Cultuurfonds, Cultuurfonds en de gemeente Bergen op Zoom.